Saban hari, pasti
ramai yang mengalami masalah yang sama, terfikir apakah hidangan yang hendak
dimasak sebagai sarapan untuk sekeluarga. Tidak kira sama ada suri rumah
tangga, mahu pun ibu bekerja. Inilah dilema yang sering dihadapi.
Memang buntu juga
jika asyik memasak menu yang sama sahaja setiap hari. Nanti keluarga mula
komen, diri sendiri juga yang bengang bukan?
Harini, perkongsian di entri seterunya
adalah berkaitan sarapan pagi rakyat Malaysia. Haaaaa bagi yang belum
bersarapan pasti akan terliur atau pon terlihat difikiran haaaaa nak makan ap
selepas ni kan. Bagi yang sedang berdiet pastinya diet anda akan terkubur bila
dihidangkan dengan makan – makanan yang sedap di alam semesta ini. HAHAHAHA
Seperti sedia maklum, negara Malaysia
mempunyai pelbagai kaum, dan budaya. Bagi setiap negeri mempunyai makanan yang
menjadi tarikan nya tersendiri. Seperti di negeri Terengganu, kebanyakkan
kawasan serta penduduk setempat akan menjadikan Nasi Kerabu atau nasi dagang
sebagai sarapan utama mereka.
Berbanding pula dengan kawasan di selatan
tanah air Malaysia, sarapan utama mereka adalah roti canai, nasi lemak, lontong
dan sebagainya. Pasti terliurkan apabila terbayang makanan tersebut tapi lagi
sedap sekiranya makanan secara percuma.
Sarapan
bagai baja kepada kehidupan tumbuhan. Begitulah juga manusia yang memerlukan
sarapan pada setiap pagi. Jadi, jangan pandang rendah pada sarapan dan sangat
penting untuk menikmati sarapan yang seimbang. Ia dapat membekalkan tenaga yang
diperlukan oleh tubuh.
Kepada anda semua makan lah secara berhemah
dan bukan makan kerana nafsu. Kerana
makan untuk hidup dan bukan hidup untuk makan.
Comments
Post a Comment